Perlas sufíes. Saber y sabor de Mevlânâ Rûmî

Barcena-PerlasSufiesPerlas sufíes. Saber y sabor de Mevlânâ Rûmî
Compilació i comentaris: Halil Bárcena
Publicació: Herder

Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg, especialista en el sufisme de Mevlânâ Rûmî i els dervixos giròvags. Ha cursat estudis islàmics i de llengua àrab i persa al Marroc, Jordània, Líban, Síria i Turquia, així com estudis de cal·ligrafia àrab i musicologia turca a Damasc i Istanbul.

És intèrpret de ney, flauta sufí de canya. Professor d’estudis islàmics, col·labora amb diferents institucions acadèmiques tant espanyoles com turques. És autor, en català, de El sufisme (2008), obra publicada en castellà amb el títol de Sufismo (2012), i és traductor de l’àrab al català del Dīwān de Ḥal·lāğ (2010). A més, és coautor, amb Marià Corbí, de Jesús de Natzaret , el mite i el savi (2010). Resideix a Barcelona, on dirigeix l’Institut d’Estudis Sufís des de 1998.

Mevlânâ Rûmî (1207, Balj, Afganistan – 1273, Konya, Turquia) constitueix un dels cims de l’espiritualitat universal. Inspirador de l’escola sufí dels dervixos giròvags, coneguts per la seva dansa circular, Rûmî és autor d’una vasta obra poètica en llengua persa que deriva del goig de l’experiència unitiva amb Déu.

Les perles sufís que Halil Bárcena recull en el present volum, en traducció directa del persa, constitueixen una mena d’antologia del saber i el sabor del mestre sufí. Reflecteixen els aspectes cardinals de la seva filosofia espiritual, l’obstinació del qual és mostrar a l’ésser humà el camí de retorn a la seva identitat perduda i oblidada: el Centre del qual tot emana i res s’aparta. Cadascuna d’aquestes perles es presenta acompanyada d’un comentari que només pretén apropar-nos al pensament de Rûmî i convidar-nos a realitzar la nostra pròpia lectura meditativa.

Aquesta edició inclou vint cal·ligrafies que recreen, amb un estil inspirat en la tradició cal·ligràfica otomana, paraules clau i fórmules iniciàtiques, tant en àrab com en turc i persa, que ens introdueixen subtilment l’univers espiritual de Rûmî.

Deixa un comentari